I fjernvarmesektoren skal vi lære ikke længere at sige NIS2 eller CER, men i stedet sige ‘Bekendtgørelse om modstandsdygtighed og beredskab i energisektoren’, som er den danske implementering af EU-lovgivningen. Bekendtgørelsen blev vedtaget d. 06.03.2025.
En oversigt: Fra EU-lovgivning til dansk implementering
EU-direktiverne NIS2 og CER implementeres i Danmark gennem forskellige sektorspecifikke love. I energisektoren sker det via “Lov om styrket beredskab i energisektoren”, som er udarbejdet af KEFM. Loven er omsat til en bekendtgørelse, der adminstreres af Energistyrelsen. Bekendtgørelsen stiller også krav om indrapportering til Energinet og CSIRT, som i Danmark varetages af Center for Cybersikkerhed.
1. Klassifikation
Fjernvarmeselskaber skal først placeres på et niveau som virksomhed. Hvis selskabet placeres på niveau 2 eller derover gælder det, at anlæggene herefter også skal placeres.
I kan få en indikation af jeres indplacering og klassifikation ved brug af denne vejledning:
- Vejledning til niveau og klasser i fjernvarmesektoren (v. 1.2 publiceret d. 17/3/2025)
Dog er det Energistyrelsen, der endeligt fastlægger jeres niveauplacering og klassifikation baseret på den information, I skal indrapportere senest d. 1.4.2045. Der vil helt sikkert komme yderligere information om kommunikationskanal og det skema, der skal udfyldes.
I kan begynde at forberede jeres indrapportering med denne skabelon:
- Klassifikationsoplysninger til Energistyrelsen (publiceret d. 7/3/2025)
2. Sæt rammerne
For at etablere et solidt fundament for jeres it-sikkerhed, anbefaler vi, at I udarbejder en tilstandsrapport. Skabelonerne herunder er udarbejdet som Word skabeloner, så du kan tilpasse dem til din organisation:
- Tilstandsrapport til energisektoren (v. 1.0 publiceret d. 4/3/2025)
3. Hændelse- og krisestyring
Selv med de bedste foranstaltninger kan kriser opstå. Derfor er det afgørende at være forberedt, så I kan reagere hurtigt og effektivt. En kriseberedskabspolitik sætter rammerne for jeres kriseberedskabsarbejde og sikrer samtidig, at I lever op til kravene i ‘Bekendtgørelsen om modstandsdygtighed og beredskab i energisektoren.
- Kriseberedskabspolitik i energisektoren (v. 1.1 publiceret d. 4/3/2025)
Når I har styr på jeres kriseberedskabspolitik, er I klar til at udarbejde en hændelseshåndtering, som beskriver de specifikke procedurer, som står beskrevet i Bekendtgørelsen:
- Lokale hændelsesprocedurer i energisektoren (v. 1.0 publiceret d. 4/3/2025)
4. Videre implementering
Hvis I ønsker en mere omfattende implementering af beredskabspolitikken, kan I med fordel se vores resterende beredskabsskabeloner og leverandørinstruksen. Skabelonerne er, ligesom disse, udarbejdet som Word skabeloner, så alt indhold og alle tekster kan tilpasses din organisation.
Vi vil løbende her på siden publicere Lakeside-skabeloner, der er tilpasset overholdelse af bekendtgørelsen.